Otkriven mural doajenu niškog novinarstva Miloradu Doderoviću na zgradi u kojoj je živeo

Niški novinar, publicista i pisac Milorad Doderović Doder dobio je mural sa svojim likom na zidu zgrade u kojoj je živeo u ulici Oblačića Rada. Inicijativa je krenula od Doderove porodice i prijatelja, a akciju je podržala Lokalna fondacija Niš i Udruženje novinara Srbije.

Ovo je prvi mural u Nišu koji je oslikan u čast jednog novinara. A Doder je to svakako zaslužio kroz neprestanu borbu za pravdu i istinu. Njegova supruga je na otkrivanju murala istakla da pokazatelj da je radio dobro, taj što iz Grada Niša nije učinjeno ništa u njegovu čast.

Dragica Doderović
Dragica Doderović foto:GP018

„On je bio legalista, pisao pošteno borio se protiv korupcije, nepotizma, prozivao je političare i verovatno iz tog razloga Grad ga nije ni spominjao. On nema nijednu nagradu Grada Niša, ima nagradu za širenje kulture od Ministarstva za kulturu, Ima nagradu Australijskog radija SBS za širenje kulture na međunarodnom nivou. Ali nema nijednu nagradu iz Niša i bilo mu je jako žao. Nije je dobio zato što je prozivao političare. Grad Niš se njemu nije odužio“, poručila je Doderova supruga Dragica Doderović.

Zorica Miladinović, novinarka „Danasa“ i dugogodišnja prijateljica Milorada Doderovića ističe da je on zaslužio ovaj mural, ali da ga zaslužuju i drugi novinari.

Zorica Miladinović
Zorica Miladinović

„Proveo je duže od četiri decenije u novinarskoj profesiji. Radio je 26 godina u SBS radiju, dobitnik je mnogih priznanja i pohvala, ali je bio kritikovan, osuđivan i zabranjivan je Omladinski list „Grafit“, koji je on uređivao. Bio je jedini zabranjeni u Miloševićevoj Srbiji zbog njegovog intervjua sa Momom Kaporom. On je definitvno zaslužio mural ali nije dobro što je ovo tek prvi mural novinara u Nišu, oni moraju da imaju i ulice i spomenike i biste“, rekla je Zorica.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević poručio je da je Niš dobio „jedno lepo lice koje će upozoravati na osnove slobode, autonomije, posvećenosti i složene ličnosti kakav je bio Doderović zrače i posle odlaska“.

Živojin Rakočević
Živojin Rakočević foto: GP018

Zahvaljujući platformi Donacije.rs, za manje od mesec dana je prikupljeno 320.000 dinara, koliko je potrebno za izradu murala. Kampanju je podržalo više od 40 donatora, pojedinaca, istaknutih Nišlija, prijatelja, poštovalaca lika i dela…

Jelena Stanojević
Jelena Stanojević foto: GP018

„U finansiranju su učestvovali svi građani koji su bili dovoljno otvorenog srca da doniraju, mi smo preko platforme Donacije pokrenuli ovu kampanju i skupili za manje od mesec dana sav potreban novac i više od toga za oslikavanje murala, izradu betonske ploče“, kaže Jelena Stanojević iz Lokalne fondacije Niš.

Eško Kurtić
Eško Kurtić foto: GP018

Za oslikavanje murala je bio zadužen niški umetnik Eško Kurtić. On je istakao da je morao da pregleda puno fotografija, kako bi na najbolji način predstavio Dodera, čoveka sa dušom i kako ga ljudi znaju.

Doderovom sinu i nasledniku Nikoli Udruženje stvaralac Niša „Car Konstantin“ uručilo je Enciklopediju znamenitih ličnosti Niša, ali i članstvo koje je imao njegov otac u ovom udruženju.

Milorad Doderović
Milorad Doderović foto: GP018

Ko je bio Milorad Doderović?

Milorad Doderović rođen je 1953. godine u selu Marovac, opština Medveđa. Od 1974. godine živeo je i radio u Nišu. Četiri decenije se profesionalno bavio novinarstvom, a od 1994. godine bio je stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog državnog SBS radija. Kao član Uprave i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) aktivno se zalagao za slobodu medija i bolji položaj novinara.

Tokom novinarske karijere objavljivao je svoje tekstove u jugoslovenskim i srpskim novinama i časopisima. Dvanaest godina u niškim Narodnim novinama bio je politički komentator i urednik u DESK-u i izveštač iz saveznog i republičkog parlamenta. Jedan je od osnivača Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Nišu.

U junu 1989. godine bio je urednik niškog omladinskog nedeljnika Grafit, kada je zbog njegovog intervjua sa Momom Kaporom, 101. broj ovog nedeljnika zabranjen.

Svoj prvi roman „Hodžina kći” objavio je 2018. godine u izdanju Udruženja pisaca „Sedmica” iz Frankfurta i niške agencije Svici. Knjigu „Sedma sila bez krila” je objavio 2019. godine, u kojoj je prikazao mnogobrojna iskustva i anegdote iz bogate novinarske karijere.

Milorad Doderović se razboleo 2007. godine od karcinoma, Tokom svog lečenja i dalje je posvećeno radio u novinarstvu, sve dok nije preminuo 30. decembra 2020. godine u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *