Tanasković: Od Niša do Beograda za 100 minuta do kraja 2028. godine

Direktorka infrastruktura Železnica Srbije Jelena Tanasković najavila je da će od Niša do Beograda moći da se stigne za 100 minuta do kraja 2028. godine. Ona je u Dnevniku RTS-a rekla da su sredstva obezbeđena i do kraja godine se očekuje raspisivanje tendera.

Predstavljen je plan projekta Železnice Srbije da se od Beograda do Niša vozom stigne za 100 minuta, a trenutno se radi planska i projektno-tehnička dokumentacija, kaže direktorka infrastruktura Železnica Srbije Jelena Tanasković. Navodi i da će do kraja godine tender biti pušten i da su sredstva obezbeđena.

Tanasković ističe da je vrednost projekta 2,8 milijardi evra i oko 600 miliona od toga je, kako kaže, „poklon Evropske unije“.

„Tri i po godine nam zapravo treba da izgradimo ovu prugu. Znači recimo 2028. tokom godine, ali da kažemo do kraja te godine sigurno“, najavljuje Tanasković.

Ističe da će od Beograda do Niša moći da se stigne za 100 minuta, a da sada vozom taj put traje pet sati i 40 minuta.

Direktorka infrastruktura Železnica Srbije podseća da je pruga do Niša prva pruga koja je sagrađena 1884. godine i da je istorijski izuzetno bitna.

„To jeste razlog zašto je predsednik bio na otvaranju radova 6. jula, tako da su radovi krenuli – 22 kilometara obilaznice“, kaže Tanasković za RTS.

Ističe da se pruga koja prolazi kroz centar grada posle 140 godina izmešta, pre svega zbog bezbednosti, i da će sada ići obilaznicom.

Navodi da je drugi razlog brzina, jer se sada grade brze pruge i sve idu ili 160 ili 200 kilometara na sat.

„To je zapravo deo koridora koji nas povezuje sa Grčkom, Turskom i dole do Azije“, rekla je Tanasković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *