39 godina od Princeze

Na današnji dan 1984. godine kompozicija ,,Princeza” premijerno je predstavljena jugoslovenskoj publici na festivalu Jugovizija koja se te godine održavala u Skoplju.

Žrebom je odlučeno da Slađana i Dado nastupe pod rednim brojem 10. Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, a Slobodan Marković uradio je aranžman. Sladjana Milosevic bila je vokalni producent kompozicije .

U konkurenciji 16 učesnika ,,Princeza” je osvojila 38 poena što je bilo dovoljno tek za šesto mesto. Najviše poena dobili su od žirija iz Novog Sada koji su pesmi dodelili 10 poena, 8 poena dodeljeno je iz Sarajeva, po 7 iz Ljubljane i Skoplja i 6 iz centra u Zagrebu. Slađana i Dado dobili su najveći aplauz prisutne publike u ”Univerzalnoj Sali” i bili su pobednici svih gledalaca koji su te godine pratili prenos iz Skoplja.

Pobednička pesma pomenutog takmičenja zaboravila se nakon par dana emitovanja, zauzevši dno tabele na takmičenju za najbolju Pesmu Evrovizije koja se te godine održavala u Luksemburgu. Gostujući na RTS/u Dado Topić izjavio je : ,,Tada se biralo po republičkom ključu. ‘’Princeza ‘’ je bila potencijalni pobednik. Da smo otišli možemo sad da špekuliramo šta bi napravili. S obzirom da ljudi i danas pamte pesmu, mislim da se moglo dogoditi čudo’’.

Kompozitor pesme Sanja Ilić izjavio je jednom prilikom sledeće : ‘’Tada se desila takozvana jugoslovenska kuhinja. Svi su centri gledali ko ima najbolju pesmu i onda su urušavali poene. Tadašnja pobednička pesma nije bila iz Podgorice, nego iz Zagreba. Čuo sam je godinu dana ranije, radio je Đorđe Novković. Tada su Zagreb i Podgorica Beogradu skidali poene, pa ‘’Princeza’’ nija bila ni prva ni druga već negde šesta’’. Par nedelja nakon završenog takmičenja RTB izdaje Maxi Single ,,Princeza” koji je te godine bio najprodavaniji u Jugoslaviji.

Na B strani singla našla se engleska verzija pesme pod nazivom ,,Starlight” . Slađana i Dado su posle 26 godina izveli ‘’Princezu’’ za emisiju ‘’Kod kuće je najbolje’’ koja je emitovana 14 . marta 2010. godine na državnoj televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT). ,,Prineczu’’ su potom ponovili na proleće za Radio-televiziju Srbije. Jedan on značajnih nastupa je i gostovanje u novogodišnjem program RTS/a koji je emitovan 2017. godine pod nazivom ‘’60 Novih Godina sa Vama’’.

Do današnjeg dana ona je jedna od najslušanijih i najizvođenijih pesama u našoj muzici i postala je evergrin jugoslovenske pop-rok muzike. Kvalitet pesme prepoznali su i stranci, tako da ,,Princeza” ima svoje verzije u nekoliko evropskih zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *