Niš, Svrljig i Gadžin Han dogovorili saradnju po pitanju smanjenja broja pasa lutalica

Danas su u Gradskoj kući gradonačelnica Niša i predsednici opština Svrljig i Gadžin Han potpisali sporazum kojim će JKP „Mediana“ pružiti pomoć ovim opštinama u sterilizaciji pasa lutalica.

Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz pomoć Vlade Švajcarske, koja je donirala 18 hiljada švajcarskih franaka.

Predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković kaže da će ovim projektom zoohigijena u ovim opštinama biti podignuta na značajno viši nivo. Dodaje da su glavni krivci za veliki broj pasa lutalica neodgovorni vlasnici, koji napuste svoje ljubimce.

Pojedini od njih razviju agresivno ponašanje, prave probleme i onda se građani obraćaju nama. Nažalost problem nije mali, Opština Svrljig iz svog budžeta izdvaja preko 2 miliona samo za uslugu hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica. Na same tužbe građana izdvajamo još milion, što nisu mala sredstva“, izjavljuje Marković.

Miroslav Marković, foto:gp018

Njegov kolega iz Gadžinog Hana Milisav Filipović navodi da će ovim projektom biti rešen dugogodišnji problem i dodaje da je svaka pomoć „siromašnoj opštini od velikog značaja“.

Milisav Filipović, foto:gp018

Psi menjaju lokaciju, nemaju mesto stanovanja, tako da rešavanje ovog problema direktno na teritoriji lokalnih opština jeste jedan vid prevencije i sprečavanja povećanja broja pasa lutalica na teritoriji Niša. Ovaj sporazum je od velikog značaja, jer preventira pojavu novih pasa lutalica na teritoriji grada Niša“, kaže v. d. direktor „Mediane“ Ivan Mihailović.

Ivan Mihailović, foto:gp018

On je dodao da psi neće biti dovođeni u Niš, veće će JKP „Mediana“ svoje aktivnosti izmestiti u Svrljig i Gadžin Han. „Mediana“ će uz pomoć Grada vršiti i besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa.

Ovim projektom, koji će zaživeti od 1. januara 2024. smatram da ćemo uspeti da smanjimo broj pasa lutalica, pre svega njihovo razmnožavanje na ulicama, samim tim i pritisak na grad Niš, jer psi nemaju adrese i često se dešava da se iz susednih opština nađu na našoj teritoriji“, navodi gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.
Dragana Sotirovski, foto:gp018

Ona dodaje da je ovaj sporazum korak ka izgradnji prihvatilišta za pse. Iako je prvobitna namera bila da azil bude u Svrljigu, po svemu sudeći, zbog apela udruženja za životinje, odustaće se i od lokacije u Gadžinom Hanu. Trenutno rešenje je proširenje postojećeg.

Najsigurniji smo da dosadašnje prihvatilište proširimo i na taj način pokušavamo da broj pasa lutalica na našim ulicama smanjimo. Istovremeno da ga napravimo takvim, da svako ko želi da prihvati psa, koji će biti zdravstveno saniran, da može da uzme i da udomi psa i da udruženja da mogu da volontiraju u našem prihvatilištu. Na taj način pomažemo Gradu da se iz budžeta ne daje toliki novac za ujede i tužbe“, zaključuje Sotirovski.

Filipović, Sotirovski, Marković, foto:gp018

Na ime odštete za ujede pasa lutalica Grad Niš izdvaja od 80 do 100 miliona dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *