“MIKA” – Najbolja knjiga za decu i mlade u 2022. godini koju dodeljuje Grad Niš

Žiri u sastavu: Prof. dr Danijela Кostadinović, profesor književnosti za decu (predsednica), Dr Milica Aleksić, profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin, prozni pisac i urednik (članovi), na sednici održanoj 29. marta 2023. godine u Nišu, većinom glasova je doneo odluku da „Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade“ („Maleni cvet“) za najbolju knjigu u 2022. godini dodeli Jeleni Angelovski za knjigu „Mika“ (izdavač Službeni glasnik, Beograd).

Na konkurs koji je objavljen decembra 2022. godine stiglo je 26 knjiga iz produkcijske 2022. godine. U najuži izbor žiri je uvrstio, osim nagrađene, i sledeće naslove: Uroš Petrović, “Bajke (prvih sedam)” (Laguna, Beograd) i Jelena Vukić, “Milan, Vesna i jedna kuća tesna” (Službeni glasnik, Beograd).

Nagrada se ove godine dodeljuje sedmi put, nagradu dodeljuje Grad Niš a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu sa mogućnostima tokom maja ili juna 2023. godine.

Jelena Angelovski, foto:promo

Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

U Nišu, 29.03.2023.

* * *
Obrazloženje žirija:

U široko postavljenom interknjiževnom i interkulturalnom dijalogu sa tradicijom i modernošću, svojim i stranim, Jelena Angelovska u romanu “Mika”, u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, od početka do kraja detinjstva i novog početka, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj. Dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim i svetom koji ga okružuje glavni junak nastoji da razreši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem. Zasnovan na dvojnoj strukturi, azbučnik i roman o životu dece u dijaspori, sa bogatom citatnom podlogom, različitim semantički kodovima i referencama na aktuelnu društvenu stvarnost, porodične odnose, školovanje u multikulturalnoj sredini, ovaj roman jednako je namenjen i mlađoj čitalačkoj publici i odraslima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *