8. aprila 1941. godine pale su prve bombe na Niš u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan, 8. aprila 1941. godine, 40 nemačkih bombardera u pratnji 20-ak aviona lovačke avijacije, obrušilo se na Niš iz pravca Bele Palanke. Tog jutra u 5.30 časova, pale su prve bombe na Niš u Drugom svetskom ratu.

Tim povodom na Starom groblju u Nišu održan je pomen i položeni su venci na spomen-obeležje koje je posvećeno žrtvama nemačkog bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu.

Profesor dr Vidimir Veljković, pukovnik-pilot u penziji i predsednik Skupštine SUBNOR-a Grada Niša poručuje da se vremenom neke stvari zaboravljaju, zato je potrebno često podsećati na njih.

Nažalost, veliki broj građana s protokom vremena neke stvari zaboravlja, pogotovo mlade generacije koje bi ubuduće morale više da znaju. Današnji dan 1941. godine, je jedan od najtužnijih i najsurovijih trenutaka koje je grad Niš doživeo, jer na današnji dan iz pravca Bele Palanke doletela su 40 nemačkih bombardera praćeni sa 20-ak aviona lovačke avijacije. Ujutru u 5.30 časova su izvršena vatrena dejstva po gradu, prvenstveno po železničkoj radionici“, kaže Vidimir Veljković.

Vidimir Veljković, foto:gp018

On dodaje to pokazuje surovost Hitlerove odmazde, jer je u železničkoj radionici radilo oko 1000 ljudi. Tokom prvog dana bombardovanja, pored pričinjene velike materijalne štete, poginulo je oko 400 Nišlija, a preko 500 je ranjeno.

Pored bombardovanja Nemaca, Niš je čak 16 puta bombardovan od strane savezničkih snaga, koje su ciljale nemačke trupe i objekte u Nišu.

Tokom tih bombardovanja 1943. i 1944. godine u Nišu je poginulo 1800 ljudi, a preko 500 je ranjeno.

Vidimir Veljković dodaje da Niš jeste u svojoj istoriji mnogo stradao, ali da je Niš slobodarski i večno će ostati takav.

Oni koji su stradali u bombardovanju, sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na Starom groblju, gde su danas položeni venci.

Grad je oslobođen 14. oktobra 1944. godine u popodnevnim satima kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, ušla u Niš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *