50 godina od zemljotresa u Skoplju – Izložba u istorijskom arhivu Niša

Pored stručne arhivske saradnje, promocije arhivske delatnosti, Istorijski arhiv Niš će pomoći kolegama iz Skoplja, koji organizuju izložbu povodom obeležavanja zemljotresa, koji je pogodio ovaj grad 1963. godine. Pronađeno je dosta dokumenata i fotografija, koji pokazuju koliko su Nišlije želele da pomognu.

Državni arhiv Severne Makedonije u Skoplju odlučio je da uspostavi saradnju sa arhivima iz gradova koji su pobratimljeni sa Skopljem. Prvi na toj listi je grad Niš. Sporazum o saradnji je ispred Istorijskog arhiva Niš potpisala direktorka Snežana Radović, a ispred Državnog arhiva Severne Makedonije Tatjana Aleksovska-Sapundžioska, rukovodilac odeljenja u Skoplju.

Na inicijativu odeljenja u Skoplju, da uspostavimo kontakt sa arhivima sa svim gradovima koji su pobratimljeni sa Skopljem, pokrenuli smo ovu inicijativu i prvi je Istorijski arhiv Niša. Benefit ovog sporazuma je pre svega razmena dokumenata, koji se odnose na naša dva grada, onda razmena raznih iskustava u vezi arhivskog i stručnog rada i razmena i spremanje zajedničkih izložbi na različite teme. Zašto ne bi proizašla i neka zajednička publikacija iz ovog zajedničkog rada“, poručuje Tatjana Aleksovska-Sapundžioska.

Tatjana Aleksovska-Sapundžioska, foto:gp018

Prvi plod saradnje biće viđen već 25. aprila, kada Istorijski arhiv Niša proslavlja 75. godina rada. Niški arhiv je pronašao i veliki broj fotografija i dokumenata, koji svedoče svesrdnoj pomoći Nišlija građanima Skoplja tokom zemljotresa 1963. godine.

Arhiv iz Skoplja je počeo da prikuplja arhivsku građu vezano za obeležavanje zemljotresa, koji je pogodio njihov grad i prilikom prvog našeg susreta smo se dogovorili da im pomognemo sa našom arhivskom građom. I te kako smo pronašli dosta dokumenata i dosta fotografija. Mnogo je dokumenata koji pokazuju koliko su Nišlije želele da pomognu u tom trenutku svojim komšijama, kako pomoć u snazi koja je odlazila u njihov grad, tako i u finansijskoj pomoći“, rekla je Snežana Radović.

Snežana Radović, foto:gp018

Prilikom pretrage građe, pored članaka iz novina, pronađeni su i brojni dokumenti iz privatnih firmi, koje su pomagale, kako finansijski, tako kroz slanje grupe ljudi preko sektora civilne zaštite. I sam Istorijski arhiv Niša, tačnije radnici, prikupili su određenu sumu novca koju su poslali u Skoplje. Očekuje se da ta izložba bude prikazana i u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *