Bojanu Vasiću 52. nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Udaljavanje“

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu dr Jelena Mladenović, predsednica, Petar Matović i Miodrag Raičević, članovi, na završnoj sednici održanoj 08.04.2023. godine većinom glasova je doneo ODLUКU da se Bojanu Vasiću dodeli 52. nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Udaljavanje“ u izdanju Arhipelaga iz Beograda.

Obrazloženje

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine (na konkurs je pristiglo oko 100 pesničkih knjiga a žiri je imao i uvid u celokupnu produkciju u 2022. godini) i većinom glasova je doneo odluku da nagrada „Branko Miljković“ za 2022. godinu bude dodeljena Bojanu Vasiću za zbirku pesama „Udaljavanje“, u izdanju Arhipelaga iz Beograda.

Na intimnoj lirskoj mapi toponima, kojom se kreće pesnički subjekt zbirke Udaljavanje Bojana Vasića, kroz kontinuiranu promenu prostora, nagovešteni su osobeni i bezvremenski putopisni obrisi. Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića. Odlukom većine glasova žirija, zbirci Udaljavanje Bojana Vasića dodeljuje se Nagrada „Branko Miljković”, dok je glas pesnika Miodraga Raičevića pripao zbirci Radio Itaka/Bez tereta Saše Jelenkovića.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja ili juna 2023. godine u Gradskoj kući u Nišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *