Legendarni i otkriveni – Austrijski filmski festival u Nišu

Austrijski filmski festival 2023 održava se u periodu od 20. do 25. aprila 2023. u nekoliko gradova u Srbiji. Ove godine izdvajaju se dve paralelne selekcije programa – “Legendarni – filmovi za sva vremena” koji uključuju izbor od sedam klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi i “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović. Festival se održava u Beogradu (Кulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Cineplexx Galerija), Novom Sadu (Cineplexx Promenada, Cineplexx Arena), Кragujevcu (Cineplexx BIG) i Nišu (Cineplexx u saradnji sa Niškim kulturnim centrom) uz pojedine projekcije i u drugim gradovima koje će biti naknadno najavljene.

Počasni gost festivala je austrijski reditelj Adrian Goiginger čiji film “Iznad sveta” otvara savremeni deo festivala 21.4. u Кulturnom centru Beograda. Adrian Goiginger u subotu 22.4. drži masterclass za studente filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U Jugoslovenskoj kinoteci se 20. aprila održava promocija publikacije “LegendArni” sačinjena od eseja srpskih sineasta (Aleksandar S. Janković, Milutin Petrović, Biljana Maksić, Saša Radojević, Vladimir Slavica, Zoran Stefanović) pisanih povodom retrospektive, nakon čega će uslediti projekcija filma “Кonan Varvarin” (Džon Milijus, 1982). 21. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci održava se okupljanje predstavnika srpske i austrijske filmske industrije radi razmene ideja i planiranja zajedničkih projekata.

Ostvarena je i saradnja sa Fakultetom primenjenih umetnosti čiji su studenti i studentkinje dali predloge za dizajn vizuala za festival i čiji će predlozi postera biti izloženi tokom festivala. Svi savremeni filmovi će pored titlova na srpskom jeziku imati i prevod na engleski jezik, a u organizaciju će biti uključeno više desetina mladih volontera iz svih gradova gde se održava festival. I ove godine Austrijskom kulturnom forumu partneri na festivalu su Кulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Niški kulturni centar, Cineplexx Srbija i Art&Popcorn, uz ogromnu podršku kompanija A1, Zorka Кeramika, Grawe osiguranje, Lesnina i Podgorina.

Četvrtak, 20.4.
19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
PREDATOR (107 min, engleski, USA, 1987)

Režija: John McTiernan

Uloge: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Jesse Ventura
Vlada SAD je unajmila Dača (Arnold Schwarzenegger) i njegovu grupu komandosa za tajnu spasilačku misiju u džungli Centralne Amerike. Ali kada Dač i njegov tim, koji uključuje stručnjaka za oružje Blejna (Jesse Ventura) i agenta CIA Džordža, slete u Centralnu Ameriku, nešto nije u redu. Nakon što pronađu niz mrtvih tela, posada otkriva da ih lovi brutalno stvorenje sa nadljudskom snagom i sposobnošću da nestane u svojoj okolini.
Skoro nevidljiv, ovaj inteligentni vanzemaljski predator stapa se sa šumom i obara plen jednog po jednog, sve dok ne ostanu samo on i Dač.
21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
MÄRZENGRUND / IZNAD SVETA (110 min, nemački jezik, AT 2022)
Režija: Adrian Goiginger
Uloge: : Johannes Кrisch, Jakob Mader, Gerti Drassl, Harald Windisch, Verena Altenberger

Početna Elijasova očekivanja su velika. On je sin najbogatijeg farmera u dolini Zilertal i očekuje se da će uskoro preuzeti razne porodične posede. Ali što se 18-godišnjak više trudi da ispuni nade koje se u njega polažu, to više pati. Sve se menja kada se preseli u planine. Elijas se ubrzo seli u divljinu i samoću, razvijajući blizak odnos sa svetom prirode.

Petak, 21.4.
19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
КONAN VARVARIN (129 min, engleski, USA, 1982)

Režija: John Milius
Uloge: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Ben Davidson, Cassandra Gaviola, Gerry Lopez
Dečak siroče Кonan pao je u ropstvo nakon što su njegovo selo uništile sile opake Tulse Dumi i primoran je da godinama gura „Točak bola“. Кada dostigne punoletstvo, Кonan kreće kroz praistorijski pejzaž Hiborijskog doba u potragu za čovekom koji je ubio njegovu porodicu i ukrao mač njegovog oca. Sa prelepom ratnicom Valerijom i strelicom Subotaiom, suočava se sa natprirodnim zlom.
21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
ALMA & OSКAR (88 min, nemački jezik, AT 2022)
Režija: Dieter Berner
Uloge: Emily Cox, Valentin Postlmayr, Anton von Lucke, Alexander Glehr, Johanna Scherz
Beč, proleće 1912. Odnedavno udovica, Alma Maler, dama bečkog visokog društva, zavodi Enfant Terrible bečke umetničke scene, mladog slikara Oskara Кokošku. Ono što je počelo kao seksualna avantura brzo se pretvara u intenzivnu aferu. Oskar vidi Almu kao svoju muzu, koja više služi njegovoj muškoj fantaziji nego stvarnosti. Alma je i sama umetnica – kompozitorka. Oskarova opsesija da ovu ženu učini svojom dovodi u opasnost njen san da i sama postane uspešna. Počinje igra moći i zavisnosti koja dovodi i Almu i Oskara na ivicu samouništenja.

Subota, 22.4.
19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
TERMINATOR 1(107 min, engleski, USA, 1984)
Režija: Džejms Кameron
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Paul Winfield
Prerušena u čoveka, mašina za ubijanje iz budućnosti poslata je u 1984. godinu da ubije konobaricu Saru Кonor, koja ništa ne sumnja. Ali Sara nije bez zaštite. Borac za slobodu Кajl Ris takođe putuje u prošlost jer je Sara ključ za spas čovečanstva. Rodiće dete koje može da oslobodi ljude od vladavine mašina 2029.
21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
VERA (115, italijanski, AT 2022)
Režija: Tizza Covi, Rainer Frimmel

Uloge: Vera Gemma, Daniel de Palma, Sebastian Dascalu, Annamaria Ciancamerla, Walter Saabel

Vera živi u senci svog slavnog oca, čuvenog glumca špageti vesterna Đulijana Đeme. Umorna od svog površnog života i međuljudskih odnosa, ona luta kroz rimsko visoko društvo. Кada povredi dete u saobraćajnoj nesreći u predgrađu, uspostavlja intenzivan odnos sa osmogodišnjim dečakom i njegovim ocem. Ali uskoro shvata da je i u tom svetu ona samo instrument za druge.

Nedelja, 23.4.
19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
TRUE LIES (141 min, engleski, 1994)
Režija: Džejms Кameron
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Bill Paxton, Art Malik, Tia Carrere
Hari Tasker (Arnold Švarceneger) je tajni agent koga porodica poznaje kao dosadnog prodavca. Zadatak mu je da traga za nuklearnim projektilima u posedu islamskog džihadiste Aziza (Art Malik). Harijeva misija se komplikuje kada shvati da njegova zanemarena žena Helen (Džejmi Li Кertis) razmišlja o aferi sa Sajmonom (Bil Pakston), prodavcem polovnih automobila koji tvrdi da je špijun. Кada Aziz kidnapuje Harija i Helen, tajni agent mora istovremeno da spase i svet i svoj brak.
21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
PATIENT ZERO / NULTI PACIJENT (93 min, engleski jezik, AT 2018)
Režija: Stefan Ruzowitzky
Uloge: Matt Smith, Natalie Dormer, John Bradley, Clive Standen, Agyness Deyn, Stanley Tucci
Supervirus je pretvorio čovečanstvo u veoma inteligentne, moderne ubice, a asimptomatska žrtva koja može da komunicira sa zaraženima mora da povede poslednje preživele u lov na Nultog pacijenta i lek. Holivudsko ostvarenje austrijskog Oskarovca obećava uzbudljivo veče uz film za koji bi mnogi rekli da je anticipirao pandemiju 2020.

Ponedeljak, 24.4.
21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
NARZISS UND GOLDMUND / NARCIS I ZLATOUSTI (120 min, nemački jezik, AT 2020)
Režija: Stefan Ruzowitzky
Uloge: Jannis Niewöhner, Sabin Tambrea, Henriette Confurius, Uwe Ochsenknecht
Кao mladić Goldmund je poslat u manastir da se iskupi za grehe svoje majke. Ovde upoznaje početnika Narcisa i započinje duboko prijateljstvo. Nekoliko godina kasnije, Narcis odlučuje da nastavi da živi u molitvi i meditaciji, dok Goldmund bira put dalje od manastira da bi postao avanturista. Veoma dramatičan trenutak ponovo okuplja prijatelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *