Asian Dub Foundation na Nišvilu 12. avgusta

Britanski sastav Asian Dub Foundation, za koji kritičari kažu da je žanr za sebe, nastupiće na predstojećem Nišvilu, u subotu 12 avgusta. Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, a sve to prekriveno referencama na njihove južnoazijske korene i militantnog repa, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu.

Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Bois i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sinead O’ Connor, Iggyi Pop, Chuck D…
Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih devedeseti, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music.

Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), klao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa. Gradeći reputaciju fenomanlnog benda uživo sredinom devedesetih, posebno u Francuskoj, na kraju su se etablirali kao važan faktor na svetskoj sceni i posebno – kao eksplozivna alternativa zaostaloj opsesiji brit-popom u Velikoj Britaniji.


Pored fenomenalne reputacije koju “uživo”, ADF su bili jedan od prvih bendova koji je eksperimentisao sa sada već uobičajenim “live film re-score”, odnosno, izvođenjem nove muzike uz neke stare filmove, što su započeli 2001. godine sa francuskim filmskim klasikom “La Haine”. Među filmovima čiji su soundtrack osvežili (uz odbrenje i ohrabrenje samog autora) je i rediteljski debi Džordža Lukasa, film “THKS 1138” iz 1971. godine, za koji je, inače, originalnu muziku napisao čuveni Lalo Schifrin.

Asian Dub Foundation su na jesen 2020. godina, a posle petogodišnje diskografske pauze, objavili, po mišljenju kritike i publike još jedno remek delo, studijski album (deveti u njihovom opusu) „Access Denied” – beskompromisnu muzičku, ali tekstualnu refleksiju na Bregzit i sve negativne posledice koje je izlazak Velike britanije iz EU, među kojima je i ponovno bujanje rasizma, vidjivo i u istupima političara.
Koliko su “pogodili metu” vidsi se i po činjenici da je „Access Denied” bio najprodavaniji (i “najskidaniji”) album u Velikoj Britaniji početkom 2021. godine.

LINKOVI:
https://www.youtube.com/watch?v=enSvqSjUPp8 flyover

https://www.youtube.com/watch?v=eMXKt99W61A fortress Europe

https://www.youtube.com/watch?v=wCqBUzMlIq4 stealing the future (sa novog albuma)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *