Pored Spomenika nenasilju, Niš će podignuti spomenike kralju Milanu i drugim velikanima

Prema rečima gradonačelnice Niš bi konačno trebalo da dobije spomenik kralju Milanu, koji je zaslužan za oslobađanje Niša od Turaka. Iako je centralni gradski trg nosi njegovo ime, spomenik bi mogao biti postavljen kod Beogradske kapije Tvrđave. Uskoro bi trebalo da počne i izgradnja Spomenika nenasilju.

Gradonačelnica Niša je otkrila da je Savet za kulturno stvaralaštvo usvojio dokument kojim se predviđa podizanje spomenika kralju Milanu Obrenoviću, ali i drugim velikanima.

U ovom trenutku je samo sporno gde postaviti spomenik. Ideja Grada je bila da spomenik kralju Milana ne treba bukvalno da se nađe Trgu kralja Milana, već da bude izmešten. Naša ideja je da bude na novom, budućem trgu pored Beogradske kapije. Rasteretili bismo ovaj centralni trg, jer je mnogo spomenika, ne ide da spomenik bude do spomenika“, rekla je Sotirovski.

Ona je dodala da je trenutni prioritet Grada da se krene sa podizanjem Spomenika nenasilju. Za idejno rešenje spomenika je izabran spomenik „Polet“, studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta. Spomenik će biti postavljen u parku Svetog Save.

Grad će uskoro raspisati javnu nabavku gde se traže izvođači radova. Sotirovski je rekla da taj spomenik duguju pre svega porodicama žrtava, a biće namenjen i mladima kao opomena da se nasilje ne toleriše.

Ovaj jedinstveni spomenik trebalo bi da bude visok 10 metara, a njegov glavni motiv biće beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu. Na postolju spomenika biće ispisani stihovi „Besmrtne pesme“ Miroslava Antića.

Spomenik nenasilju se podiže na inicijativu porodice studenta medicine Vuka Stojiljkovića (22), koji je u februaru 2014. godine ubijen nožem, nakon rasprave u kafiću.

Na njemu će se naći i imena tragično preminulih u nasilju, među kojima će biti i ime Stojiljkovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *