Mališani u Nišu plesom obeležili Svetski dan igre

Na platou ispred Dečjeg kulturnog centra u parku Čair, održan je četvrti po redu Festival igre. Svetski dan igre se obeležava svake godine 29. aprila od 1982. godine, zahvaljujući Međunarodnom savetu za igru, a Niš je deo ove manifestacije četiri godine.

Ovogodišnji festival je okupio sedam plesnih klubova iz Niša, koji su pokazali svoje talente. Okupljeni su mogli da vide različite vrste plesova, od modernih plesova, kojima su se predstavile plesne grupe „Teatro“, „Contra“ i „Boom 018“, preko baletskih studija „Elene Pilipenko“ i „Marije Senaćnski“ do kulturno-umetničkih društava „Abrašević“ i „Oro“.

„Svake godine kada je Međunarodni dan plesa 29. aprila neko od svetskih plesača pošalje poruku u svetu, koliko je bitan ples za razvoj deteta. Ove godine je poruku, u ime plesača iz Srbije, poslala Svetlana Vučković, naznačila je koliko bitno da ples bude deo obrazovnog i kulturnog sistema, kako bi se deca razvijala zdravije, a neka deca izabrala ples kao svoj životni poziv“, poručila je Sandra Petković, direktorka Dečjeg kulturnog centra.

Sandra Petković,foto:gp018

Na ovom festivalu učestvuje i Maša, koja je sa svojim plesnim klubom osvojila prvo mesto na takmičenju u Beču.

„Osvojili smo prvo mesto u Beču, gde je konkurencija bila jaka, baš smo se trudile da što bolje igramo, jer smo htele da da se pokažemo u najboljem svetlu. Treniram ples dve godine, to je sport, koji je veoma zanimljiv“, rekla je Maša.

Iva Milenković i Maša Grozdanović,foto:gp018

Dečji kulturni centar u Nišu očekuje i 48. izdanje festivala Majska pesma, i razni časovi kreativnih radionica i sekcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *