Sotirovski nakon sastanka sa Кomitetom regiona EU u Briselu: Na dobrom smo putu ka EU

Dvanaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Republike Srbije i Evropske unije održan je u Briselu. Sastanak je počeo izrazima najdubljeg saučešća porodicama stradalih u Srbiji, povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Minutom ćutanja odata je počast tragično stradalima.

Dragana Sotirovski i profesor Franc Šausberger

Teme ovogodišnjeg Zajedničkog konsultativnog odbora, kojim su kopredsedavali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i profesor Franc Šausberger iz Parlamenta Austrije, bile su uloga lokalnih i regionalnih vlasti u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i unapređenje veština u oblasti javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou.

Prema rečima Dragane Sotirovski utisci posle tog sastanka su ohrabrujući, jer je Srbija na dobrom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Dragana Sotirovski foto: fb Dragana Sotirovski

„Srbija jeste na dobrom putu i lokalne vlasti imaju važnu ulogu, jer sprovodimo na lokalu reforme, koje Evropska unija traži od naše zemlje. Za reformu javne uprave smo dobili najviše ocene. Tema je bila javno-privatno partnerstvo koje naša država takođe zagovara kroz zakon koji je donet, a koji smo mi dužni da na lokalnom nivou sprovedemo“, rekla je Sotirovski.

Međutim, dodaje da su njeni utisci posle ovog sastanka i razočaravajući, jer su usledile provokacije, koje se nadovezuju na neuspešne razgovore predsednika Srbije sa Aljbinom Kurtijem.

„Naš sastanak je usledio dva dana posle susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Kurtijem u Briselu, te nisu izostale provokacije pojedinih članova Komiteta regiona, da Srbija ima jednu a ne dve autonomne pokrajine. Članovi naše delegacije su bili jedinstveni u stavu da je Kosovo neodvojivi deo naše zemlje i da je Srbija uvek spreman za razgovor i kompromis“, dodala je Sotirovski.

Dragana Sotirovski i Ana Hrustanović

Članovi Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije su u Briselu održali sastanak i sa šeficom misije Srbije u Evropskoj uniji Anom Hrustanović.

Komitet regiona Republike Srbije

Sastanci Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Republike Srbije i Evropske unije održavaju se dva puta godišnje, jednom u Srbiji, a drugi put u Briselu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *