Dan pobede nad fašizmom u Nišu obeležen na dve lokacije

Danas se u Srbiji i Evropi obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime SSSR-a potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder. Drugi svetski rat je zvanično okončan 2. septembra 1945. godine.

Foto:gp018

U Nišu je ovaj dan obeležen polaganjem venaca na dve lokacije, na Spomenik stradalim sovjetskim vojnicima i na Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu Kralja Milana.

Foto:gp018

Prvo su vence kod Spomenika stradalim sovjetskim vojnicima položili predsednik Skupštine Niša, zamenica gradonačelnice, predstavnici vojske i policije, članovi Ambasade Rusije i građani Niša. Nakon toga venci su položeni na Spomenik oslobodiocima Niša.

Foto:gp018

Ove godine neće biti održan marš „Besmrtnog puka“, a razlog su tragedije koje su se desile u osnovnoj školi u Beogradi i u Mladenovcu.

Grad Niš i ove godine obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Nažalost ove godine zbog celokupne situacije neće biti šetnje „Besmrtnog puka“, ali na ovaj simboličan način, polaganjem venaca na Spomenik sovjetskim vojnicima i u centru na Spomenik oslobodiocima Niša, odajemo počast svim palim za slobodu naše zemlje i naše otadžbine u Drugom svetskom ratu, svima koji su položili život na oltar otadžbine“, poručio je gradski većnik Nenad Stanković.

Nenad Stanković, foto:gp018

Predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić je rekao da se ovaj dan obeležava u miru i tišini, jer Srbija i dalje oseća bol zbog stradalih mališana.

Ovo je dan kada se svi građani Niša i cele Srbije sećamo ratnika, koji su jedinstveni bili u borbi za našu otadžbinu i položili živote za odbranu našeg grada. I u današnje vreme imamo veliki bol prema našim postradalim mališanima. Pozivam naše sugrađane i građane Republike Srbije da u miru i tišini, na hrišćanski način, odamo počast i poštu svim tim mališanima“, poručio je Džunić.

Dr. Boban Džunić, foto:gp018

Profesor dr Vidimir Veljković, pukovnik-pilot u penziji i predsednik Skupštine SUBNOR-a Grada Niša ističe da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije imala veliku ulogu u borbi protiv fašizma.

Danas je jedan od najznačajnijih datuma našeg naroda, iz razloga što je na današnji 1945. godina slomljena kičma nacističko-fašističkim snagama, prvenstveno Nemačkoj, gde je izuzetnu ulogu imala naša Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Samim tim smo stali u red onih snaga koje i danas imaju značajan uticaj i ulogu u obeležavanju svih tih vrednosti koje govore o antifašizmu, koje su protiv ovoga što se događa u svetu, što se zaboravilo iz geopolitičkih razloga“, izjavio je Vidimir Veljković.

Prof.dr. Vidimir Veljković, foto:gp018

On je dodao da srpski narod i građani Niša imaju čast što pripadaju pobedničkoj koaliciji i da je Niš grad velikog srca koji prašta, ali ne zaboravlja ono što se dogodilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *