Urbana mobilnost: Grad planira izmeštanje pruge iz centra i uvođenje tramvaja

U Naučno-tehnološkom parku u Nišu je održan seminar na temu održive urbane mobilnosti, kako bi se brzo i efikasno rešili problemi u saobraćaju i smanjio broj automobila na ulicama Niša. Na seminaru su učestvovali ambasador Francuske, delegacije francuskog grada Nice i gradonačelnica Niša sa svojim saradnicima.

Seminaru su, pored predstavnika lokalne samouprave grada Nice, prisustvovali i predstavnici srpske dijaspore sa Azurne obale. Prethodno su čelnici Niša posetili Nicu, kao pobednici konkursa koji je organizovala Ambasada Francuske.

Gradonačelnica je rekla da Grad planira da uvede tramvajske linije, nakon izmeštanja železničke pruge iz centra grada, sve u cilju smanjenja broja automobila na ulici.

U Nicu smo otišli kao pobednici ovog konkursa, kao „pametan grad“, i predstavili smo sve ono što smo mi uradili po pitanju pametnog grada, sistema koji uvodimo za lakše funkcionisanje naših sugrađana. Od „smart city-ja“ do urbane mobilnosti, svega onoga što radimo kako bismo broj automobila na ulicama smanjili, planiramo da napravimo jedan prsten oko centra grada i da jednog dana kada pruga iz centra bude izmeštena, taj kolosek zamenimo kolosekom kojim bi mogli da se kreću tramvaju. To zajedno radimo, kao jednu vrstu studije, sa Francuskom razvojnom agencijom“, izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Grad Niš je pobednik konkursa „Ekoopštine“ u kategoriji pametnih gradova, koji je organizovala Ambasada Francuske u Srbiji.

Ambasador Francuske Pjer Košar je čestitao Gradu Nišu pobedu na ovom konkursu i poručio da je ovaj seminar prilika da se razmene mišljenja dveju lokalnih samouprava, iz Srbije i Francuske, kako bi se usvojili primeri dobre prakse.

Ovo će biti prilika da se razmene mišljenja, da se susretnu predstavnici lokalnih samouprava iz Francuske i Srbije, kako bi mogli da razmene primere dobre prakse i iskustva koja imaju u oblasti urbane mobilnosti. Ti izazovi koji su vezani za klimu i životnu sredinu su teme koje su od velikog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Francuska, koja želi da Srbija postane članica Evropske unije što pre, smatra da je veoma važno razgovarati o tim temama koje su na tom putu veoma važne“, rekao je ambasador.

Pjer Košar, foto:gp018

Sotirovski je dodala i da Komitet regiona takođe zagovara saradnju srpskih gradova sa gradovima iz zemalja Evropske unije, uz „prepisivanje“ svih dobrih primera iz prakse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *