Tri praseta i vuk – 25 godina na sceni pozorišta lutaka

Pozorišni život predstave “Tri praseta” Zorana Lozančića, jedne od najtraženijih predstava Pozorišta lutaka Niš počeo je 1998. godine i od tada s nesmanjenim uspehom živi na reperotaru ovog teatra

Na sceni Pozorišta lutaka, 14. maja u 11.30 biće obeležen važan jubilej – dve i po decenije od premijere predstave „Tri praseta“, koja ističe drugarstvo, ljubav i zajedništvo kao najvažnije životne vrednosti.


Prvi put su „Tri praseta“ zaigrala na sceni Pozorišta lutaka 1982. godine u režiji Borislava Mrkšića, a 1998. godine rimejk koji je i danas na repertoaru režirao je Zoran Lozančić.


Lozančićeva „Tri praseta“ doživela su ogroman uspeh kako kod publike u Nišu, tako i kod festivalske publike i stručnih žirija. Pored šest festivalskih nagrada (dve za scenografiju, tri glumačke i jednu za specijalne efekte), dvadestpetogodišnje trajanje i činjenica da interesovanje za „Tri praseta“ ne jenjava i da je i danas jedna od najomiljenijih predstava niške publike potvrđuju izuzetan umetnički domet ove predstave. Mucko, Bucko, Gucko i Vuk plene pažnju malenih i velikih gledalaca već „četvrt veka“. Priča aktuelna danas kao i nekada pruža utisak da će predstava biti sve bolja i bolja, jer vrednost i pouke teksta bivaju sve značajnije.


U monografiji Pozorišta lutaka „Čarobnjaci iz Niša“ autor Slobodan Krstić napisao je: „Nakon ponovnog stavljanja na repertoar ove Andersenove bajke, mnogi su bili skloni verovanju da će rimejk predstave, koja se više od deceniju igra u ovoj kući, biti na dobrom standardnom nivou i ništa više. Svi koji su tako mislili, grdno su se prevarili, jer je Zoran Lozančić publici priuštio vrhunsko zadovoljstvo. „Tri paseta“ su, u stvari, visoko estetizovana predstava, pre svega zahvaljujući jasnom, preciznom, nekonvencionalnom rediteljskom rukopisu, ali isto tako, i zbog sjajne scenografije, prekrasnih lutaka, kostima, mudrih i raspevanih songova i muzike, koja nije potpora, već neizostavni deo predstave.“


Za predstavu koja je odolela vremenu i za koju se danas, dvadeset pet godina kasnije traži “krata više” scenografiju je radio Nenad Živadinović, lutke Boris Čerškov, kostime Aleksandar Pavičević. Muziku za divne songove o Mucku, Gucku i Bucku komponovao je Borivoje Mladenović, a tekstove za njih napisao Božidar Milivojević. U fenomen predstave „Tri praseta“ stala su imena glumaca koji su je sa¬ču¬va¬li pre¬div¬nom koletivnom i pri¬ja¬telj¬skom igrom: Svetlana Mihajlović, Tatjana Milenković, Ivan Đorđević, Slobodan Miljković, Živkica Rakić i Dejan Gocić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *