“Dani žalfije 2023” – 19. i 20. maja u Sićevu

Dani žalfije su etno-kulturološka manifestacija koja želi da afirmiše autentično narodno stvaralaštvo u najrazličitijim domenima i prezentuje najplodotvornije aspekte kulturnog amaterizma, gde je pažnja usmerena i na sve podsticajniju oblast starih zanata i istraživanje, preispitivanje i reafirmaciju autentičnih kulinarskih i gastronomskih ekstravaganci ovog dela Srbije.

Dani žalfije su takođe, u duhu tradicije (ova manifestacija dobila je naziv po žalfiji, zaštićenoj biljnoj vrsti koja u Srbiji u prirodi raste samo u Sićevačkoj klisuri), biti protkani i ekološkim duhom i svešću o potrebi očuvanja životne sredine, tako da je deo programskih aktivnosti obavezno posvećen zaštiti prirodnog i etnološkog nasleđa po kojem je naš kraj oduvek bio prepoznatljiv.

Ove godine, Dani žalfije biće održani u petak i subotu 19. i 20. maja.
U petak 19. maja u Maloj sali Niškog kulturnog centra, s početkom u 20 sati biće prikazan dokumentarni film „Jagorida“ Nebojše Ilića.

U subotu 20. maja u zgradi Likovne kolonije u Sićevu, od 11 sati biće održan kulturno-umetnički program, u kojem će učestvovati КUD „Abrašević“ Niš, КUD „Šamot“ Aranđelovac, pesnikinje Minja Ilijeva i Biljana Stanojević. Predavanje na temu lekovitog bilja održaće dr Jovan Ćirić, a ovom prilikom svoje rukotvorine i tradicionalne kulinarske specijalitete predstaviće:

Udruženje „Aktiv žena Niša“
Udruženje domaćina i domaćica Niš
Udruženje „Кruna“ Niška banja
Gljivarsko društvo Niš
Udruženje „Vilin vez“ Niš i
Učenička zadruga „Nadeždine pčelice“.

Gosti iz Svrljiga biće zaduženi za pripremu sada već poznatog specijaliteta ovog kraja – Belmuž.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *