Niški maturanti plesom obeležili završetak školovanja

Uz igranje valcera, puštanje belih balona i postavljanje ruža u obliku srca na Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana održan je maturantski ples, u znaku propagiranja mira i ljubavi.

Nakon tragedija koje su zadesile Srbiju, tradicionalni maturantski ples je održan u nešto izmenjenom formatu i četiri dana kasnije, nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Pred održavanje plesa gradonačelnica Niša je rekla da se ovim današnjim performansom u svet šalje poruka mira i ljubavi.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Današnjim performansom u centru sa maturantima šaljemo jednu poruku mira. Oni će danas izvesti svojevrstan ples, koji možda neće nalikovati na one koji su bili do ove godine, s obzirom na to da su nas kao zemlju zadesile dve velike tragedije. Poslaćemo poruku mira i ljubavi u vidu belih ruža i belih golubova, koji će sa Trga kralja Milana otići kao slika ljudima u našoj zemlji, ali i u svet“, izjavila je Dragana Sotirovski.

Na ovoj manifestaciji je učestvovalo 18 niških srednjih škola, a prvi put je održana u Srbiji još 2005. godine.

U ovom projektu redovno učestvuju maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije, Turske.

Najveći broj plesača postignut je 2011. godine kada je istovremeno plesalo više od 33.000 srednjoškolaca iz više zemalja Evrope.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *