Danas je slava grada Niša- Sveti car Konstantin i carica Jelena

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni. Crkva je taj rimski carski par, sina i majku, proglasila svetiteljima, pošto je car Konstantin Prvi Veliki, Milanskim ediktom 313. dopustio hrišćanima slobodu ispovedanja vere.

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu. Kao mladić stekao je izuzetnu učenost. Posle očeve smrti, 306. godine, vojska ga proglašava za savladara severozapada Rimskog carstva. Predvodio je vojsku u tri velike borbe: jednu protiv Maksencija, tiranina u Rimu, drugu protiv Skita na Dunavu i treću protiv Vizantinaca. Milanski edikt doneo je 313. godine. Njime je ukinuo verske progone u rimskom carstvu i dozvolio hrišćanstvo. Kasnije se i sam krstio. Počeo je da gradi hramove u – Jerusalimu, Carigradu, po njemu prozvanom Konstantinopolj, zatim Rimu i Triru.

Njegova majka, carica Jelena, pronašla je ostatke časnog Krsta kod Jerusalima. Upokojila se 330. godine, njen sin devet godina kasnije. Sahranjen je u crkvi Svetih Apostola u Carigradu. Kao prvi hrišćanski car, veliki dobrotvor i ktitor crkve, Konstantin je nakon smrti kanonizovan. U pravoslavlju, poštuje se kao svetac i “ravnoapostolni car”. Kult cara Konstantina i carice Jelene posebno je negovan kod Grka i Rumuna. Što je kod Srba sv. Sava, kod Grka je car Konstantin. Slavi se kao krsna, ponegde i kao zavetna, u Nišu kao gradska slava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *