Održana dobrotvorna pitijada

Svi ljubitelji pita od sukanih ili razvlačenih kora, banica, gibanica, pita sa sirom, spanaćem, ili sa voćnim nadevom, mogu da uživaju u pitama, ali i drugim đakonijama na „Pitijadi“, koja se danas održava u parku kod Doma učenika srednjih škola u opštini Pantelej.

U okviru obeležavanja gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena Opština Pantelej je organizovala „Dobrotvornu pitijadu“, na kojoj učestvuje 50 izlagača. Sav prihod od prodatih pita ide udruženju koje okuplja decu sa Daunovim sindromom.

Pitijada,foto:gp018

Kao dodatak prezentaciji tradicije ovog kraja, na „Pitijadi“ je nastupio podmladak KUD „Anđeli“.

Ove godine imamo 50 izlagača, iz regiona, iz našeg grada, iz okolnih mesta, čak i iz Makedonije. Hvala svim posetiocima, koji su došli da podrže našu dobrotvornu „Pitijadu“, jer sve što prodamo ići će u humanitarne svrhe udruženju dece sa Daunovim sindromom. Potrudili smo se da i ove godine na naš pantelejski način tradicionalno učestvujemo i obeležimo našu gradsku slavu“, poručila je predsednica Opštine Pantelej Nataša Stanković.

„Pitijada“ ima i takmičarski i humanitarni karakter. Takođe, Dom zdravlja je organizovao bazar zdravlja gde posetioci mogu da dobije korisne savete od lekara.

Pitijada,foto:gp018

Opština Pantelej je domaćin delegacija iz Istočne Ilidže iz Republike Srpske i Tunisa, koji su došli u posetu Nišu povodom gradske slave.

Najpre bih se zahvalio na pozivu gradonačelnice i gostoprimstvu građana Niša. Divno se osećamo ovde. Imamo i mi slične aktivnosti u našoj zemlji, oduševljeni smo priredbom koju su priredila deca. Počastvovani smo pozivom i radićemo zajedno na unapređenju saradnje“, izjavio je Mohamed Hedi Namen, savetnik za međunarodne odnose i saradnju Tunisa.

Član delegacije iz Tunisa,foto:gp018

Zorica Petruševski iz Udruženja Makedonaca „Vardar“ iz Niša, predstavila se svojom čuvenom makedonskom banicom.

Učestvujemo svake godine na humanitarnoj „Pitijadi“, od prve godine kada je počela ova manifestacija da se održava. Lepe su i srpska i makedonska pita, ne može da se odluči, nema mnogo razlika, razlika je samo u nazivu, Makedonci kažu banica, ovde se kaže pita, inače su nijanse u ukusu u pitanju“, rekla je ona.

Zorica Petruševski,foto:gp018

Zorica dodaje da se njihovo udruženje trudi da prenese znanje mladim domaćicama, ali je njima ipak lakše da kupe gotove kore, smatra ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *