Od 1. septembra besplatan gradski prevoz za sve srednjoškolce u Nišu

Zahvaljujući povećanju sredstava u budžetu, Grad Niš je odlučio da obezbedi besplatan prevoz za sve srednjoškolce. Prvim rebalansom u ovoj godini, budžet će, prema rečima gradonačelnice Niša, biti uvećan za 850 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je uvećanje budžeta sada sasvim izvesno i da za time ima i potrebe, ali i novca. Pored uvođenja besplatnog prevoza za srednjoškolce, postoji mogućnost i pomeranja starosne granice za besplatan prevoz za penzionere.

„Uvećanje budžeta je sada sasvim izvesno, za to potrebe ima i realnih para ima. Odlučili smo da od prvog septembra za sve naše srednjoškolce uvedemo besplatan prevoz. To će biti pomoć roditeljima koji imaju srednjoškolce. Istovremeno razmišljamo da granicu za penzionere takođe pomerimo, ali sve u skladu sa prihodima koje u ovim trenucima Grad ostvaruje, mnogo bolje nego u istom periodu prošle godine“, rekla je Sotirovski.

Dodala je da se intenzivno razmišlja o sređivanju odmarališta „Divljana“, koje će koristiti školarci.

Dobili smo oko 6,2 miliona od Ministarstva za dijasporu za organizaciju boravka dece srpskog porekla u Nišu i okolini, i razmišljamo da sređujemo „Divljanu“, da nam to bude prostor gde će naša dečica ići u školu u prirodi. I na taj način želimo da subvencionišemo i boravak dečice od prvog do četvrtog razreda, da pomognemo roditeljima sa određenim procentom“, dodala je gradonačelnica.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Ona je prokomentarisala mogućnost da Niš dobije besplatne udžbenike, ali, prema njenim rečima, gotovo nemoguće je raspisati poziv, jer ne postoji model po kome bi Grad mogao da zadovolji potrebe svih škola, jer postoji veliki broj različitih izdavača udžbenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *