Ambulante pune pacijenata sa prolećnim alergijama, lekari savetuju kožni alergo test

Mnogi ne uživaju u cvatu lipa i drugih drveća i cveća, štaviše, mnogi imaju i probleme sa disanjem, koje prouzrokuje upravo polen. Tome svedoči ambulanta na Klinici za uho, grlo i nos, koja je svakodnevno puca pacijentima koji imaju alergijske reakcije na polen drveća, trave i korova.

Načelnik ORL klinike na Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu dr Dušan Milisavljević kaže da je alergijski rinitis u porastu, i da vlada svojevrsna pandemija, koja nije opasna, ali utiče na kvalitet života.

Dr. Dušan Milosavljević, foto: GP018

U proleće se srećemo sa pacijentima koji imaju puno problema sa disanjem kroz nos, peckanjem u očima, sa pojačanom sekrecijom iz nosa, lošim disanjem, gubitkom čula mirisa i naše prijemne ambulante su prepune sa pacijentima koji imaju alergijske promene. To je period proleća kada su u vazduhu prisutni svi alergeni, polen trave, drveća, korova, tako da je alergijski rinitis u porastu. Kaže se da negde oko 40 posto svetske populacije ima određeni vid alergijskog rinits“, rekao je dr Milisavljević.

Niška klinika prati svetske trendove u lečenju alergenskog rinitisa intranazalnim kortikosteroidima, primenom antihistaminika, osvežavanjem sluzokože nosa i kapima.

Dr Milisavljević savetuje pacijentima da testiraju na koje alergene su alergični, kako bi mogli da ih izbegavaju.

Savetujem pacijentima, da ako imaju simptome peckanja u očima, ako imaju sekret iz nosa koji je bistar, ako se sliva spolja ili ide niz zadnji niz ždrela, što ih to iritira da kašlju, da posete lekara, da urade kožne alergijske probe, da bi videli na koji alergen su alergični, da bi videli kako bi mogli da izbegavaju taj alergen u nekom periodu. Recimo dok lipa cveta iritira mnoge naše sugrađane, kao i mene, i pravi probleme“, poručuje dr Dušan Milisavljević.

Ovi testovi se rade tako što se na podlakticu nanosi po jedna kap rastvora alergena, koji se potom unose u kožu blagim ubodom lancetom. Obično se istovremeno testira nekoliko alergena, najčešće više od 10. U kontaktu sa nanetim alergenom javlja se reakcija koja potvrđuje preosetljivost organizma, a prvi rezulatati vidljivi su već nakon 15 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *