Vlada Srbije odobrila 20 miliona evra za proširenje Naučno-tehnološkog parka

Premijerka Srbije je prilikom posete Naučno-tehnološkom parku u Nišu i prezentacije projekta proširenja prostornog kapaciteta NTP-a u februaru ove godine, najavila da će Vlada Srbije u izgradnju nove zgrade uložiti 20 miliona evra. Danas je ozvaničeno potpisivanje tog ugovora, a početak izgradnje se očekuje do kraja godine.

Država je obezbedila 20 miliona evra za proširenje niškog Naučno-tehnološkog parka (NTP) čiji će kapaciteti biti više nego udvostručeni, o čemu je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisala premijerka Ana Brnabić u Vladi Srbije. U našem NTP-u je već zaposleno 60 kompanija sa oko 600 ljudi, a u novoj zgradi površine oko 16.000 kvadrata biće mesta za još oko 1000 novih visokostručnih kadrova. NTP uspešno posluje tri godine, njegovo širenje je strateški projekat za dalji razvoj grada, regiona, ali i cele zemlje. NTP ćemo osavremeniti, obezbeđujemo ekonomsko jačanje Niša na znanju, tehnološkom preduzetništvu i naprednim tehnologijama. Želimo da mlade stručne kadrove zadržimo u našem gradu“, navodi se u saopštenju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.

Premijerka je prilikom posete Nišu poručila da će nova zgrada toplom vezom biti spojena sa prvom zgradom NTP-a, koja je, prema njenim rečima, postala simbol Niša.

Takođe, ona je navela da je u postojeći Naučno-tehnološki park uloženo nešto više od 12 miliona evra i dodala da se taj novac vratio za malo manje od tri godine.

Direktor NTP-a Milan Ranđelović je na proslavi gradske slave poručio da se nada će nova zgrada biti popunjena istim tempom kao prva, jer za sada beleže odlične rezultate u poslovanju. Ranđelović kaže da je broj zaposlenih u kompanijama za dve i po godine dupliran, kao i ukupan njihov promet, ukupan izvoz je povećan sedam puta i imaju preko 200 novih razvijenih projekata.

Trenutno u Naučno-tehnološkom parku radi preko 600 ljudi u preko 40 firmi, a trenutno posluje i 23 startapa u okviru NTP-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *