20 godina Francuskog instituta u Nišu

Francuski institut već 20 godina sarađuje sa širokom mrežom institucija, udruženja i stvaralaca kako bi na ovim prostorima, i u Nišu, doveo najznačajnije francuske umetnike. Francuski institut je ovaj jubilej svečano obeležio u Oficirskom domu, a nastavak proslave će biti u prostorijama Instituta kroz radionice za mlade, ali i na centralnom šetalištu kroz koncert.

Pored proslave u Oficirskom domu, Francuski institut danas organizuje i dan otvorenih vrata, gde će se preko radionica mladima približiti francuski jezik i kultura, a tema razgovora će biti i Olimpijske igre, koje se naredne godine održavaju u Parizu.

Monika Damnjanović,foto:GP018

Svi smo veoma počastvovani što možemo danas da slavimo jubilej sa gradom Nišom i sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“, sa kojom smo pre 20 godina potpisali jedan sporazum, koji je doprineo da Ambasada Francuske ima svoj institut u Nišu. Ovo je bitan dan, jer 20 godina nije mala stvar“, poručila je Monika Damnjanović, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Nišu.

Ona ističe da je veliko interesovanje za francuski jezik, koji se u školama predaje kao najčešći drugi strani jezik, i Monika dodaje da je veoma važno što Niš ima i Katedru francuskog jezika.

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta i savetnik za saradnju i kulturu, ističe da ovaj dan nije slučajno izabran, jer je i danas Međunarodni dan muzike. Tim povodom Muzička škola Niš će održati koncert u Obrenovićevoj od 16h časova. Na repertoaru će biti najpoznatija dela klasične muzike, ali i filmska muzika iz 21. veka.

Stanislas Pjere podseća i da oni organizuju i Takmičenje za frankofonu pesmu u Nišu.

Stanislas Pjere, foto:GP018
Imamo bitne događaje, koji su upečatljivi u Nišu, kao što je Konkurs frankofone pesme. Imamo tu sreću što možemo da organizujemo Konkurs frankofone pesme svake godine u Nišu, koji je takmičenje na državnom nivou i to je velika stvar što imamo takmičare koji dolaze iz različitih gradova u Niš“, rekao je Pjere.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je važno održati dobar odnos sa ovim Institutom, zbog dobre saradnje Srbije i Francuske.

Dragana Sotirovski, foto:GP018

Trudimo se da sa Francuskom održimo dobar odnos preko Instituta koji imaju u Nišu. Mislim da su Francuzi zadovoljni. S obzirom na to da naša zemlja ima odličan bilateralni odnos sa Francuskom mislim da je taj sadržaj na lokalu jako važan, zbog popularizacije francuskog jezika. Svesni smo činjenice da danas srednje škole imaju francuski kao strani jezik i imamo Katedru za francuski jezik. Najvažnije je to da Grad Niš sa Ambasadom Francuske učestvuje na različitim projektima“, izjavila je gradonačelnica Niša.

Ona je podsetila da su predstavnici Grada nedavno posetili Nicu, što je prema rečima gradonačelnice, bila prilika da se Niš uporedi sa jednim gradom u Evropskoj uniji.

Sotirovski dodaje i da će zahvaljujući saradnji Srbije i Francuske Niš dobiti oko 4,5 miliona evra od Francuske, za radove na putnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Francuski institut u Srbiji je predvodnik u uspostavljanju francusko-srpskih partnerstava, svuda u Srbiji, uz odlučno inovativnu i savremenu dimenziju, u službi mladih, navodi se na njihovom sajtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *