Pozorište lutaka novu sezonu dočekuje u klimatizovanom prostoru

Uveliko se vrše termo-tehnički radovi u Pozorištu lutaka u Nišu. To će omogućiti posetiocima, a i glumcima, da leti uživaju u rashlađenom prostoru, a zimi u dobro zagrejanoj sali. Vrednost projekata je 40 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena preko evropskih fondova.

Nakon zamene sedišta i podova u pozorišnoj sali Lutkarskog pozorišta, radovima na unapređenju energetske efikasnosti će se završiti sa tehničkim potrebama ove zgrade. Ovaj projekat Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) sprovodi sa partnerima iz UNOPS-a, preko EU Pro plus programa.

Foto:GP108

Vrednost projekta je 40 miliona dinara, a on će pored radova na klimatizaciji, uključivati i nabavku opreme.

Dišan Radivojević,KLER, foto:GP018

Kroz ovaj projekat ne realizujemo samo građevinske, termo-tehničke radove, već i nabavku opreme za striming, jednu pozorišnu predstavu, edukacije, tako da je ovo zaista sjajan primer jednog projekta gde Evropa i evropski fondovi prepoznaju Grad Niš kao odličnog partnera, jer smo se nebrojeno puta i dokazali kao dobar partner“, izjavio je Dušan Radivojević direktor KLER-a.

Rok za završetak radova je 150 dana, a pozorište će tokom tog perioda funkcionisati nesmetano.

Direktorka Pozorišta lutaka Milica Radulović se priseća kako su gledaoci zimi nosili jakne tokom predstava.

Milica Radulović, foto:GP018

Ovo što se radi trenutno u pozorištu lutaka ima nemerljiv značaj i za našu decu, naše gledaoce, ali i za glumce, koji će konačno raditi u dobrim uslovima, zagrejanoj i leti ohlađenoj sali. Do sada je bilo jako neudobno, nekomforno, morali smo da sedimo u jaknama zimi“, rekla je direktorka i dodala da je ovaj projekat nagrada od strane Grada, za sve što su doprineli gradu Nišu.

Gradonačelnica Niša je istakla da je Lutkarsko pozorište značajno zbog svoje jedinstvenosti u ovom delu Srbije.

Dragana Sotirovski, foto:GP018

„Lutkarsko pozorište kao ustanova kulture je nama jako važna, pre svega zbog naših najmlađih sugrađana, a i njihovih roditelja, baka i deka koji dolaze sa njima na predstave, ali i zbog toga što je ova ustanova kulture jedinstvena u ovom delu Srbije. Vizija ljudi koji vode ovaj grad je da ulažemo u kulturu, da obnavljamo ono što je dotrajalo“, poručila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov naglašava da je u prethodne tri godine više urađeno za kulturu, nego u prethodnih 50 godina i dodaje da se rešavaju višedecenijski problemi.

Foto:GP018
Gradonačelnica Niša je poručila da će Grad nastaviti da ulaže u kulturu, pre svega, izgradnjom zgrade muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti, čime će, prema njenim rečima, Niš postati metropola.

Dodaje i da širenjem grada rastu i potrebe za novim kulturnim sadržajem, pa kaže da Grad u budućnosti planira i izgradnju koncertne i kongresne dvorane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *