Legenda Radničkog Milovan Obradović Drda otvorio izložbu povodom 100 godina „Reala sa Nišave“

Kapiten najuspešnije generacije „Radničkog“ iz Niša, koja je tri puta igrala Kup UEFA, i fudbaler koji je zabeležio rekordnih 533 nastupa za ovaj klub, otvorio je izložbu posvećenu obeležavanju jednog veka postojanja „Radničkog“ u Istorijskom arhivu Niša.

Autori ove izložbe su Vladimir Đorđević i Milutin Miltojević. Miltojević ističe da su na ovoj izložbi prikazani neki grbovi „Radničkog“, koji nisu poznati „meraklijama“, ali i dokumenti koji pojašnjavaju neke stvari iz prošlosti, poput nasledstva „Građanskog“

On je dodao da niška publika po prvi put ima priliku da vidi i „Niški sport“, koji je štampan 1934. godine. Prikazan je prvi broj, koji donosi kratku istoriju i „Radničkog“ i „Građanskog“.

Milovan Obradović, foto:GP018

Ovo je veliki trenutak za Fudbalski klub „Radnički“ iz Niša. Malo je sportskih kolektiva u našoj zemlji i u širem regionu koji slave 100. rođendan. To jedan veliki trenutak i lepo je što se sve ovo ovako organizovalo u ovako značajnim institucijama kao što je Istorijski arhiv. „Radnički“ je u svojoj istoriji imao mnogo uspeha i kroz njega je prošlo mnogo vrhunskih sportista, od kojih mnogi nisu sa nama, neka im je slava i svi se sećamo njih na ovaj 100. rođendan“, poručio je Milovan Obradović.

On je u „Radničkom“ proveo 11 godina, a kao najdraže sećanje ističe osvajanje Balkanskog kupa protiv Eskišehirspora u Turskoj, gde je bilo mnogo navijača niškog kluba, priseća se Obradović.

Izlozba ” 100 godina Radničkog” ,foto:GP018

Naravno, za njega je nezaboravna i godina kada je „Radnički“ stigao do polufinala Kupa UEFA i kada su 7. aprila 1982. godine u prvom meču pobedili moćni Hamburger iz Nemačke rezultatom 2:1 u prvom meču polufinala Kupa UEFA pred oko 25.000 gledalaca na niškom stadionu „Čair“.

Tih godina smo igrali protiv mnogo velikih klubova. Igrali smo protiv prvaka Evrope, igrali smo protiv Napolija. Moji drugovi i ja smatramo da je naša najbolja utakmica u tom periodu, u ta tri ciklusa Kupa UEFA, bila upravo u Napulju. U tim evropskim utakmicama smo bili zaista jedan stabilan kolektiv, krasila nas je jedna čvrsta volja i želja za uspehom“, dodaje legenda „Radničkog“.

100 godina Radničkog,foto:GP018

Izložbu su ulepšale mlade snage „Radničkog“. Jedan od njih Kosta Lazarević ističe da oduvek voli „Radnički“ i uvek je prisustvovao utakmicama. Pretprošle godine je ostvario san da trenira za „Radnički“. Dodaje da vidi svoju budućnost u ovom klubu.

Kosta Lazarević,foto:GP018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *