Niš bi mogao prvi u Srbiji da dobije postrojenje za električnu energiju i energiju grejanja i hlađenja

Danas je u Gradskoj kući potpisan memorandum o razumevanju između Grada Niša, gradske „Toplane“ i kompanije „Black and veatch“. To predstavlja početni korak za izvođenje studije izvodljivosti izgradnje jedinstvenog postrojenja u Srbiji. Naime, Niš bi mogao dobiti postrojenje koje će istovremeno da stvara električnu energiju, ali i energiju grejanja i hlađenja.

Urađena je preliminarna analiza, a prema rečima prvog čoveka niške „Toplane“, rezultati ohrabruju.

Predrag Milačić,foto:GP018

Već je urađena „prefeasibility“ studija, ona početna ne toliko detaljna, koja je dala veoma ohrabrujuće podatke, koji su nas ohrabruju da idemo na sledeći korak. Danas smo potpisali memorandum o razumevanju sa kompanijom „Black and veatch“ i Gradom Nišom. Kompanija „Black and veatch“ će, kao saradnik USAID-a, da izradi detaljnu „feasibility“ studiju i idejni projekat za takvo postrojenje, da vidimo detaljne rezultate potrebnih investicija“, naveo je Predrag Milačić, direktor JKP „Toplana“.

Milačić je dodao da se „Toplana“ trudi da pored kvaliteta grejanja misli i na energetsku efikasnost i na očuvanje životne sredine. Ovo postrojenje bi pomoglo da reši te probleme, jer, prema rečima direktora „Toplane“, očekivana ušteda energije bi bila 40 odsto, nego kad bi se posebno stvarale te energije.

Kajl Hjuston,foto:GP018

Veoma smo uzbuđeni da što nastavljamo saradnju USAID-a sa Gradom Nišom, koja traje već 20 godina. Ovo je zanimljivia nova tehnologija koju želimo da uvedemo ovde, drago nam je što smo deo ovog projekta i što će koristiti građanima Niša, ne samo kroz uštede, već i kroz kvalitetniji vazduh“, poručio je Kajl Hjuston, direktor i projektni menadžer američke kompanije „Black and veatch“.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da priprema ovog projekta pokazuje da se Niš svojski trudi da poštuje smernice iz Zelene agende i dodala da ćemo ovom studijom dobiti podatke da li će Nišlije imati boljitak u svemu tome i na koji način.

Foto:GP018

Završetak studije se očekuje do kraja godine, kada će biti jasnije da li će i na koji način Niš dobiti ovo jedinstveno postrojenje u Srbiji, koje stvara električnu energiju, ali i energiju grejanja i hlađenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *