U prisustvu ministra odbrane u Domu vojske otvorena izložba Srbija kroz vreme”

Srpska odlikovanja kroz epohe, medalje, uniforme vojnika, zastave Srbije, oružje kojima je branjena zemlja i umetnička dela, izložena su danas u Domu Vojske u Nišu. Prikazivanju postavke Vojnog muzeja prisustvovao je i ministar odbrane Miloš Vučević.

U Domu Vojske Srbije u Nišu danas je otvorena izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“, a ministar odbrane je na otvaranju poručio da je Vojni muzej od osnivanja čuvao i negovao sve ono što je u lakim i u teškim vremenima krasilo našu državu i naš narod.

Ova izložba je samo deo obeležavanja Dana državnosti u Nišu, a Sretenje će se obeležiti raznim aktivnostima širom Srbije.

Miloš Vučević,foto:GP018

I evo nas u Nišu gde ćemo imati i zbor prikazivanja oružanja i dela vojne sposobnosti Vojske Srbije, a potom će uslediti i počasne paljbi u tri grada u Nišu, Beogradu i Novom Sadu i naravno sutra imamo velike događaje u Orašcu i Oplencu“, rekao je Vučević.

Kako je naveo ministar, na Sretenje se sreću i prošlost i budućnost, i to je dan kad se srećemo s našim precima, ali se i obavezujemo našim potomcima.

Vučević,foto:GP018

Vučević je rekao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sa zahvalnošću i odgovornošću preuzeli ne mali deo ceremonija i učešća na ovogodišnjem obeležavanju Dana državnosti i Sretenja.

Muzej,foto:GP018

Posetioci izložbe su u prilici da vide eksponate koji su do sada retko izlagani, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti.

Pot. Milivoje Milosavljević,foto:GP018

Misija Vojnog muzeja bila je, jeste i biće da pokaže važnost vojske u državi, pre svega da neguje svest i sećanja o slobodarskim tradicijama i oslobodilačkim borbama našeg naroda, upravo onako kako svedoči praznik koji proslavljamo“, rekao je direktor Vojnog muzeja potpukovnik Milivoje Milosavljević.

Sablja,foto:GP018

Nišlije će imati priliku da do 15. marta na izložbi vide i sablje tada mladih oficira srpske vojske, a kasnije vojvode Mišića i Putnika, kao i sablju Ilije Birčanina.

Izložbeni modeli,foto:GP018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *