21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića i u Nišu šetnja

Zoran Đinđić ubijen je pre 21 godinu tim povodom, ovaj datum biće obeležen i u Nišu. Demokratska stranka Niš organizuje okupljanje na Trgu kralja Milana u 15 sati i šetnju do Saborne crkve, gde će u 16 sati biti održan pomen.

„Pozivamo članove Stranke, simpatizere i sve sugrađane koji dele političku viziju Zorana Đinđića da se u 15 časova okupimo na Trgu kralja Milana, odakle ćemo zajednički prošetati centrom grada do Saborne crkve, u kojoj će se od 16 časova održati pomen”, navode iz Demokratske stranke.

Opoziciona koalicija „Niš, moj grad” takođe poziva Nišlije da upale sveće u čast Đinđića. Miodrag Stanković iz ove kolacije ističe da je pravi trenutak da se usvoji njihova inicijativa o izgradnji spomenika u čast Zorana Đinđića.

„Ove godine obeležava se 21 godina od ubistva dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina usvoji moja inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor“, naveo je Stanković.

Stanković je dodao je ubistvo prvog demokratski izabranog premijera Srbije pucanj u demokratiju i namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva.

Đinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine, na ulazu u zgradu Vlade, a tada je imao 50 godina. Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i jedna od ključnih ličnosti političkih promena 2000. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *