Uskoro besplatan gradski prevoz za starije od 65 godina, razmišlja se i o pomoći za porodilje sa tri i više deteta

Uskoro besplatan gradski prevoz za starije od 65 godina.

U Nišu prema poslednjem popisu živi gotovo 58.000 penzionera, i čine gotovo četvrtinu ukupnog broja građana. Za sada mogućnost besplatnog prevoza imaju stariji od 70 godina. Prema najavama gradonačelnice Niša, besplatan prevoz bi mogao biti dostupan svim Nišlijama koji imaju 65 i više godina. Dodala je i da se planira pomoć za porodilje za treće i svako naredno dete.

Prvobitna odluka za besplatni prevoz je važila samo za starije od 75 godina, pa je obuhvatila i starije od 70 godina sa minimalnim primanjima. Tom broju od oko 40.000 penzionera, dodati su krajem prošle godine svi stariji od 70 godina, a uskoro bi novom odlukom mogli biti obuhvaćeni svi građani Niša stariji od 65 godina.

Dragana Sotirovski foto: GP018

„Upravo finansijski sagledavamo situaciju kako bismo mogli našim najstarijim sugrađanima, koji imaju više od 65 godina da damo besplatan prevoz. Oni su pretrpeli možda najteže reforme, kad im je umanjivana penzija u ono vreme da bismo se finansijski stabilizovali u ovoj zemlji, sada su im penzije porasle. Grad će ih vrlo brzo iznenaditi i dati im mogućnost, da li su penzioneri, ili nisu ostvarili pravo na penziju, a imaju više od 65 godina, da imaju besplatan prevoz“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je najavila da će Grad odluku o spuštanju granice za besplatan prevoz doneti „za koju nedelju“.

Gradonačelnica je navela da se u Gradu intenzivno razmišlja i o pomoći ženama koje rađaju, treće, četvrto i svako naredno dete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *