Odustalo se od tri lokacije za podzemne garaže, gradiće se jedna nadzemna

Od tri predviđene lokacije za izgradnju podzemnih garaža u Nišu, dve nisu pogodne, dok jedna jeste, ali nije isplativa investicija, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u emisiji „Iz jutra u dan“ na Zoni plus. Umesto toga, zidaće se nadzemna, ali nije otkrila na kojoj lokaciji.

Jedina pogodna lokacija je Trg Pavla Stojkovića u samom centru grada, međutim, procene su da je ta investicija neisplativa.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski foto: Grad Niš

„Mnogo je problema sa parkiralištima u gradu. Zato je jedna od mojih zamisli bila da mi pravimo podzemne garaže, međutim tri lokacije koje smo predvideli za garaže nisu pogodne, sem jedne. Jedna je ispod Trga Pavla Stojkovića, duž dela parka na Trgu Vojske. Međutim, različite procene koje su rađene, pokazuju da je investicija vrlo slabo isplativa“, navela je gradonačelnica Niša gostujući u jutarnjem programu Zone plus.

Na ostale dve lokacije je nemoguće izgraditi podzemne garaže zbog ogromnih podzemnih instalacija, navela je gradonačelnica i dodala da uopšte ne postoji katastar podzemnih vodova, što predstavlja veliki problem. Jedino rešenje za ogroman problem parkiranja u gradu ostaje izgradnja nadzemnih garaža.

„Zato smo se opredelili da neku vrstu nadzemnih garaža, zidanih. Jednu lokaciju već imamo i mislim da ćemo koliko toliko uspeti da smanjimo veliki pritisak u gradu“, dodala je Sotirovski, bez otkrivanja planirane lokacije.

Gradoanačelnica Niša je ocenila da je jedan od najvećih razloga nedostatka parkinga u gradu i taj što investitori prodaju stanove i garaže zasebno. Komisija za planove Grada Niša uslovljava investitore da sagrade isti broj garaža koliko ima i stanova, ali jedino promenom Zakona o planiranju i izgradnji, investitori će imati obavezu da novom vlasniku stana proda i garažu, navodi Sotirovski.

Najavila je i da Humanitarni parking kod Svetosavkog parka očekuje rekonstrukcija, jer on nije asfaltiran, već je samo pokriven tucanikom, kog je gotovo nemoguće videti, jer sa slabijom kišom, tu nastaju blato i velike bare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *