100 godina ženskog fudbala u Nišu

Tog 2. aprila 1924. godine, neke devojke u Nišu odlučile su da igraju fudbal s muškarcima. Nisu ni sanjale da će taj trenutak biti značajan događaj u istoriji ženskog fudbala na ovim prostorima.

100 godina ženskog fudbala u Nišu
100 godina ženskog fudbala u Nišu foto: GP018

„Ovo proleće donelo nam je jednu novinu. To je ženski fut-bal. Ovo je za Niš dosta neobično, ali kao i sve drugo što je bilo neobično, pa postalo obično, tako će i ovo – svako čudo za tri dana!“, zabeleženo je u „Niškom glasniku“ tog 2. aprila 1924. godine.

Prošlo je tačno 100 godina, ali nekima i dalje nije obično da vide kako žene igraju fudbal.

Sanja Krstić
Sanja Krstić foto: GP018

„Prvo se pomisli na muški fudbal kad se pomene fudbal, ali tu smo mi da svakim danom dokazujemo da fudbal nije samo muški sport, već da i mnoge devojke igraju taj sport. Ja treniram već 16 godina, krenula sam od svoje pete godine, baš odmalena igram. Nažalost, nisam imala mnoge ženske uzore, ali mislim da se to trenutno i menja i da devojčice koje sad počinju imaju mnogo više fudbalerki na koje mogu da se ugledaju“, rekla je Sanja Krstić, fudbalerka ŽFK „Mašinac“.

ŽFK „Mašinac“
ŽFK „Mašinac“ foto: GP018

Na mestu gde su devojke odigrale prvi fudbalski meč, danas „Mašinac“ tu nastavlja da niže rezultate vredne divljenja.

Perica Krstić
Perica Krstić foto: GP018

„Naš grad je imao tu priliku i zadovoljstvo da pozdravi naše ekipe godinama unazad, sa najvećim brojem osvojenih trofeja – 24 puta smo bili prvaci države, 15 pobednici Kupa, 1989. smo u francuskom Mentonu bili nezvanični prvaci Evrope. To su trofeji i rezultati koji imponuju“, kaže, predsednik UO ŽFK „Mašinac“.

Klub je osnovan 1970. godina, a u današnjim kriznim vremenima za klub Krstić ističe da je neophodno da urede tribine, svlačionice i teren, kako bi devojke mogle da vrate klub na staze stare slave.

Perica Krstić , Dragana Sotirovski, Aleksandar Stojičić
Perica Krstić , Dragana Sotirovski, Aleksandar Stojičić foto: GP018

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je posetila klub i navela će u narednih nekoliko meseci Grad pomoći.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski foto: GP018

„Dogovorili smo sa rukovodstvom kluba da u narednih nekoliko meseci finansijski pomognemo, kako bi se tribine rekonstruisale, kako bi ove devojke imale bolje uslove za trening, za rad, za takmičenje i verujem da će one to da vrate Nišlijama kroz rezultate“, poručila je Sotirovski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *