Svečanom akademijom na Medijani obeležena slava grada Niša

U okviru proslave gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, u prisustvu mogobrojnih zvanica i gostiju, održana je svečana akademija na arheološkom nalazištu Medijana. Ovo značajno mesto, zadužbina cara Konstantina, nakon deset godina je ponovo otvoreno i uređeno za posetioce.

Svečana akademija na arheološkom nalazištu Medijana
Svečana akademija na arheološkom nalazištu Medijana foto: printscreen RTV Belle amie

Mitropolit niški Arsenije, govoreći o velikim delima cara Konstantina i carice Jelene, istakao je važnost njihovog doprinosa hrišćanstvu.

Mitropolit niški Arsenije
Mitropolit niški Arsenije foto: Printscreen RTV Belle amie

“Car Konstantin je jedno od ključnih imena hrišćanstva, prvi u Evropi je prihvatio do tada progonjeno hrišćanstvo i bio je njegov zaštitnik,” rekao je mitropolit niški.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, osvrnula se na značaj dana gradske slave, ističući potrebu za jedinstvom i mirom.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski foto: printscreen RTV Belle amie

“Na dan gradske slave iznova otvaramo istorijske čitanke. Mir danas je hrabrost i to je ono što se računa! Moramo da se sabiramo, a ne da se delimo, zato nam je potreban sveopšti pokret sa svima koji razumeju reči mir, opstanak, otadžbina i država,” poručila je gradonačelnica.

Direktor Ruskog doma u Beogradu uručio je gradonačelnici Sotirovski nagradu za posvećenost jačanju srpsko-ruskog prijateljstva. Ova nagrada dodatno je osnažila veze između dva naroda i istakla važnost međunarodne saradnje.

Simfonijski orkestar Niša doprineo je svečanoj atmosferi izvođenjem poznatih muzičkih dela, čime je upotpunjena proslava ovog značajnog dana za grad. Muzika je odjekivala arheološkim nalazištem, podsećajući sve prisutne na bogatu istoriju i kulturno nasleđe Niša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *