“Kalča” rešava problem prokišnjavanja kupole

Dugogodišnji problem TPC “Kalča” sa prokišnjavanjem, konačno će biti rešen. Popravlja se centralna kupola, a radove izvode alpinisti, odnosno specijalno obučena lica. Kako su za “Gradski Portal 018” istakli, tim alpinista poseduje poseban sistem i tehniku koja će osigurati da se prokišnjavanje više ne ponovi.

Jedan od alpinista koji učestvuje u ovim radovima je Željko Marinković, član Alpinističkog kluba “Soko” iz Pančeva.

Željko Marinković
Željko Marinković foto: GP018

“Jeste težak posao, ali najlepši na svetu”, kazao je Marinković, naglašavajući strast prema ovom izazovnom poslu.

On ističe da je učio svoje veštine od iskusnih trenera, među kojima je i Ferenec Varga, čiji akrobatski nastup na krovu “Kalče” privlači pažnju prolaznika. Ipak, osim sportskih veština, za obavljanje ovakvih poslova neophodne su i majstorske sposobnosti.

Ferenec Varga
Ferenec Varga foto; GP018

“Moramo da se razumemo od svega po malo, što se kaže”, rekao je Marinković, ističući da je srećan što se bavi ovim poslom.

Nikola Stalijovski iz firme “Timstroj” objasnio je da se sanacija kupole “Kalče” odvija u dva koraka – sanacija i hidroizolacija staklene kupole.

“Postoji mnogo anomalija na profilu staklene kupole, zbog kojih propušta vodu. Naš sistem tečnih membrana će sprečiti dalje prokišnjavanje”, objasnio je Nikola.

Rad na visini zahteva izuzetnu fizičku spremnost i veštinu, ističe Stalijovski, dodajući da alpinistički timovi rade sa velikom pažnjom kako bi minimizirali rizike.

Vlasnici lokala unutar “Kalče” izražavaju zadovoljstvo što se konačno rešava dugogodišnji problem prokišnjavanja, ističući da je pronalaženje firme sposobne da sanira krov bilo izazovno zbog specifičnosti posla.

Udruženje vlasnika lokala u “Kalči” pre nekoliko godina je već kompletno renoviralo unutrašnjost tržnog centra, a sadašnji radovi na sanaciji kupole predstavljaju završetak dugogodišnjih napora da se reše problemi sa vlagom i prokišnjavanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *