Lekari Instituta „Niška Banja“ savetuju kako vežbati tokom letnje vreline

Od četvrtak u Srbiji su počeli tropski dani sa temperaturom višom od 30 stepeni, a s obzirom na to da letnji period tek počinje, lekari Instituta za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ podelili su savete u vezi sa fizičkom aktivnošću u toku vrelih tropskih dana.

Kako navode, tokom toplih dana ne treba zapostaviti rekreativno vežbanje, već ga treba prilagoditi promenjenim uslovima spoljašnje sredine, najbolje rano ujutro ili u večernjim satima.

prof. dr Marina Deljanin Ilić
prof. dr Marina Deljanin Ilić foto: GP018

„Najbolje je da ljudi ne izlaze kada je visoka temperatura i visoko sunce, negde od 12 do 16 sati. Najbolje je da se fizička aktivnost obavi u prepodnevnim ranim satima, od 7 do 9 ili uveče kad zahladni, posle 19 časova. Moraju biti prikladno obučeni, pamučna garderoba i da uvek imaju sa sobom vodu, radi osveženja. Ne treba insistirati da se po vrućini obavlja fizička aktivnost, nego da se izabere dobar period, kad to neće da naškodi osobi, koja je obavlja“, savetuje prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta „Niška Banja“.

Danas je Institut obeležio i Svetski dan velnesa pod sloganom „Život u skladu sa prirodom“. Oni su istakli da je priroda iskustvo koje neguje fizičko, mentalno i duhovno zdravlje.

Mališani iz vrtića „Biser“
Mališani iz vrtića „Biser“foto: GP018

Stoga, Jasminka Stojadinović, glavni fizioterapeut na Institutu „Niška Banja“, ističe da je dovoljna šetnja od makar pola sata, ali malo bržim tempom, i to najbolje u prirodi.

Jasminka Stojadinović
Jasminka Stojadinović foto: GP018

„Ujutru bi trebalo da se uradi par vežbica uz vežbe disanja. Pored otvorenog prozora, što u gradu i nije baš lako izvodljivo, da se podignu ruke gore, u stranu, kruženje rukama, podizanje ramena, uz pravilno disanje. Uveče treba raditi vežbe za donje ekstremitete, a sve vežbe imamo na sajtu Instituta „Niška Banja“, koje se sprovode u našem institutu. Uz film i priču, koji je na našem sajtu, niko ne može da pogreši“, navodi glavni fizioterapeut.

Dr Rozita Filipov, reumatološkinja i načelnica Odeljenja E Klinike za rehabilitaciju ističe da se nigde ne ide bez flašice vode.

Dr Rozita Filipov
Dr Rozita Filipov foto: GP018

„U ovim tropskim danima treba unositi adekvatnu količinu tečnosti. Što više vode i nigde ne ići bez flašice vode. Zaštiti se kremama za sunčanje, izbegavati izlaganje suncu u periodu od 12 do 17 časova. I koliko je to moguće, treba nastaviti da se bave fizičkim aktivnostima“, navodi, dr Filipov.

Danas će u Nišu maksimalna temperatura biti čak 33 stepena, a slično vreme se očekuje i tokom vikenda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *